8 jun '12

23 juni: Expositie Albert Groenheyde

Tijdens de Dag van de Architectuur op 23 juni a.s. exposeert Albert Groenheyde enkele van zijn grote werken in de Vertrekhal Oranjelijn.

Albert Groenheyde studeerde begin jaren ’60 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna werkte hij als grafisch ontwerper. Pas de laatste jaren ontwikkelt hij zich als beeldend kunstenaar.
Albert Groenheyde schildert bij voorkeur mensen. Hij wordt geboeid door een karakteristieke kop, een markant type of door een situatie waarin mensen een rol spelen. Zijn drang om te schilderen ontstaat uit verwondering. Mensen zijn voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron.

Groenheyde is een scherp observator. Hij haalt het echte uit een mens en laat karakters zien, soms zelfs genadeloos. Zijn stijl van schilderen is fors en krachtig, met subtiel lijngebruik. Soms massief, dan weer transparant. Zoals een musicus zijn instrument bespeelt.
Hij schildert realistisch maar kan de werkelijkheid ook in een ander perspectief zetten waardoor vervreemding ontstaat. Het resultaat kan confronterend zijn. Zijn schilderijen zijn onontkoombaar. Ze zijn duidelijk aanwezig en vragen om aandacht.

‘Ik schilder wat bij mij emotie oproept’, zegt Groenheyde, ‘die emotie wil ik in mijn schilderijen en tekeningen overbrengen naar de kijker’.