21 jun '14

Lezing over Thomsen's Havenbedrijf en Jan Backx

Tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 21 juni wordt er in de Vertrekhal Oranjelijn een lezing gehouden over Thomsen's Havenbedrijf en zijn bevlogen directeur Jan Backx.
De geschiedenis van de Rotterdamse haven kan niet los worden gezien van de ontwikkeling van Thomsen’s Havenbedrijf. Vanaf 1935 werd dit legendarische stuwadoorsbedrijf geleid door de bevlogen Jan Backx (1903-1982), voor wie de fysieke ontwikkeling van haven en stad hand in hand ging met het welzijn en de sociale vooruitgang van de mensen die daarin werkten en leefden.
Backx richtte onder meer de Havenvakschool op, was voorzitter van Scheepvaartvereniging Zuid en speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw van Rotterdam.

Als voormalig poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf vormt de Vertrekhal Oranjelijn op 21 juni het decor voor een boeiende lezing over een bijzonder bedrijf en een geëngageerde directeur, voor wie haven, stad en de mensen daarin onlosmakelijk met elkaar waren verbonden.
De lezing wordt verzorgd door Hilde Sennema. Hilde is bestuurslid van Stichting Vertrekhal Oranjelijn en weidde in 2011 haar scriptie aan Jo van den Broek, de architect van het oorspronkelijke poortgebouw.

Aanmelden voor deze lezing: dagvandearchitectuur-rotterdam.nl

Locatie
Vertrekhal Oranjelijn, Benjamin Franklinstraat 501.

Aanvang
De lezing start om 16.45 uur. Vanaf ca. 17.45 uur vindt aansluitend een borrel plaats.

Kosten
€ 5,- (inbegrepen 1 consumptie).