HEDEN

2008 - 2030

Onder de naam 'Vertrekhal Oranjelijn' doet het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf nu dienst als bedrijfsverzamelgebouw voor bedrijven in de food- en designsector. Daarnaast worden verschillende ruimtes in het gebouw verhuurd voor vergaderingen en evenementen.

Op de verdieping, waar vroeger 500 havenarbeiders zich wasten, omkleedden en schaften, vestigden zich in 2007 een aantal creatieve ontwerpbedrijven.

Op de begane grond wordt de route van de spoorrails gebruikt voor het laden en lossen van koffiebonen en koffieblikken. Waar de 300 fietsen stonden van de arbeiders is sinds 2006 een plantenkas met koffiebomen. En in het voormalige kabelgat is een bakkerij gevestigd.
In de tussenverdieping van de vroegere sociaal werkster zetelt sinds 2005 het kantoor van Santas Koffie.

Gebouweigenaar Kooij blijft zijn best doen om het gebouw te laten stralen. Elke 2 jaar worden de buitengevels geschilderd in wit en grijs; en de stalen ramen en kozijnen krijgen elke 3 à 4 jaar een schilderbeurt.

Voor wat betreft Santas Koffie gaat Kooij door met het beter bruikbaar maken van de ruimten op de begane grond voor zijn koffiebedrijf. In 2009 verschijnt in de grote hal een container, die in 2010 wordt omgebouwd tot kantine voor het personeel.
Begin 2012 wordt de begane grond ook geschikt gemaakt voor de opslag van de ruwe koffiebonen in grote jute zakken. Alleen het branden van de koffie gebeurt dan nog buiten de deur, in Deventer.

Stadshavens Rotterdam
De omgeving van de Vertrekhal Oranjelijn zal in de komende 20 jaar ingrijpend van karakter veranderen. In het kader van Stadshavens Rotterdam gaan havengerelateerde functies in het Vierhavensgebied meer en meer plaatsmaken voor meer stedelijke bedrijvigheid, vermaak en -op termijn- woningen.
De Vertrekhal Oranjelijn vormt inmiddels een van de eerste voorbodes van die transformatie.

Mede ingegeven door deze transformatie zet de Stichting Vertrekhal Oranjelijn, opgericht in 2007, zich in om het gebouw en zijn rol in de havengeschiedenis bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.