Aankoop totaal verwaarloosd gebouwKeuze voor functies gebouwOpknappen buitenkant gebouwOpknappen binnenkant gebouwBouwvergunning en brandpreventieGemeentelijk monument
RENOVATIE
2003 - 2007
In 2003 kocht koffiebrander Rob Kooij het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Kooij trof het gebouw aan als ruïne, maar was meteen verliefd op het ‘rauwe maar elegante’ gebouw. Hij dacht zo’n vier maanden nodig te hebben voor het schoonmaken en opknappen van het gebouw. Maar uiteindelijk kostte dat ruim 5 jaar, niet in de laatste plaats dankzij de gemeentelijke bureaucratie. Wanneer de brandweer bijvoorbeeld eiste dat in de gang op de verdieping een tussendeur geplaatst werd, wilde Bureau Monumenten (het gebouw werd in 2006 gemeentelijk monument) dat de gang open zou blijven.Een andere reden voor de lange renovatieperiode lag in het feit dat Kooij geen grote ontwikkelaar of aannemer bij het proces betrok. Hij deed zoveel mogelijk zelf en betrok alleen gelijkgestemden bij zijn project. Het ontwerp dat bureau Van den Broek & Bakema eerder voor het OBR had gemaakt, vond hij te duur en te extreem. ‘Het ontwerp voldeed helemaal aan de eisen van deze tijd, maar maakte er een totaal ander gebouw van. Ook al ondergaat een oude vrouw plastische chirurgie, het blijft een oude vrouw. Volgens mij moet je dat dan ook laten zien.’
Kooij huurt MADE architecten (Wim Kloosterboer) in voor de buitenzijde van het gebouw, waarbij hij ook ondersteund wordt door een architect van het Havenbedrfijf, Guus van Holland. De binnenkant doet hij aanvankelijk zelf, maar al snel huurt hij daarvoor Beysens en Ter Veer architecten in. Zij ontwerpen de keurkamer voor in de grote spoorhal. En het bureau moet de bouwvergunning verzorgen, zodat de verdieping verhuurd kan worden aan kantoren en een cateringbedrijf.
Naar aanleiding van oude foto’s en een gevonden messing deurklink liet Kooij alle missende onderdelen namaken. Scoria-bricks kreeg hij van een kennis uit de haven, die nog een voorraadje had liggen.
Een toevallige voorbijganger wist Kooij te vertellen dat voor zijn gebouw vroeger de schepen van Oranje Lijn aanmeerden. Alhoewel later bleek dat de man zich vergiste met de nabijgelegen kade van de IJsselhaven, waar tot 1994 het poortgebouw en de loodsen van de Oranje Lijn hebben gestaan, gaat het voormalige poortgebouw van Thomsen's Havenbedrijf sinds 2005 door het leven als 'Vertrekhal Oranjelijn'.
Suggesties beeld